Dlaczego niektórzy ludzie nigdy nie przybierają na wadze?

Szybki metabolizm nie jest tu jedyną poprawną odpowiedzią. To jedna z największych niesprawiedliwości w życiu: niektórzy ludzie muszą nieustannie przywiązywać wagę do spożywanych posiłków, aby utrzymać wagę na stałym poziomie, podczas gdy inni mogą jeść bez ograniczeń i osiągnąć ten sam rezultat. Gdzie zatem tkwi sekret?

„Nie ma jednej prostej odpowiedzi na to pytanie - powiedziała Kathleen Melanson, profesor nauk o żywieniu na Uniwersytecie w Rhode Island - w grę wchodzą czynniki genetyczne, żywieniowe, a nawet behawioralne, a stopień, w jakim każdy z tych czynników ma wpływ na daną osobę, jest indywidualny”.

Jeden z najważniejszych czynników nie ma nic wspólnego z budową ciała, tempem przemiany materii czy rzucaniem zaklęć podczas pełni księżyca: to percepcja. „Większość osób, które wydają się jeść to, co chcą, nie przybierając na wadze, w rzeczywistości nie je więcej niż reszta z nas”, powiedziała Melanson. Koleżanka, która codziennie je lody, może naturalnie zrekompensować te dodatkowe kalorie, spożywając ich mniej przy innym posiłku lub nie podjadając przez resztę dnia. Albo ci, którzy często jedzą pizzę, spożywają ją powoli, dzięki czemu szybciej odczuwają sytość, i zamiast jeść całej, poprzestają na kilku kawałkach.

Aktywność fizyczna również ma znaczenie, ale nie musi to być wcale trening na siłowni. „Niektórzy ludzie po prostu ruszają się więcej, nawet jeśli niekoniecznie są typami sportowców” – przyznała Melanson. Osoby te mogą mieć aktywną pracę lub spędzać cały dzień na pogoni za swoimi dziećmi. Istnieją nawet dowody na to, że niektórzy ludzie są genetycznie predysponowani do większej chęci poruszania się. Dodatkowy ruch przyspiesza metabolizm organizmu i wytwarza dodatkową energię – bez wykonywania żmudnych ćwiczeń. Im więcej się poruszasz, tym bardziej „zwiększy się liczba i aktywność mitochondriów w komórkach mięśniowych. To właśnie tam powstaje energia, spalająca kalorie.”

„Niewiele jest dowodów na to, że - bez wykonywania jakichkolwiek ćwiczeń - niektórzy ludzie rodzą się z umiejętnością szybszego spalania większej ilości kalorii”, powiedziała dr Ines Barroso, badaczka z Uniwersytetu Cambridge w Anglii, która specjalizuje się w uwarunkowaniach genetycznych sprzyjających otyłości. „Mogą natomiast istnieć fizjologiczne różnice, które pozwalają niektórym ludziom w naturalny sposób ograniczać liczbę spożywanych kalorii bez nakładania jakichkolwiek restrykcji żywieniowych”, dodała Melanson. „Ogromna liczba sygnałów układu nerwowego i hormonów, krążących w naszej krwi oddziałują na siebie, informując nas, kiedy jesteśmy głodni lub pełni. Nazywa się to systemem regulacji apetytu i u jednych osób może on być znacznie wrażliwszy, niż  u innych.”

Jednym z ważnych hormonów zaangażowanych w ten system jest leptyna. Pomaga regulować ile jedzenia nasz organizm potrzebował będzie przez dłuższy czas, a nie tylko na następny posiłek. Stąd osoba z bardziej wrażliwym systemem może z niecierpliwością czekać na drugie, a nawet trzecie danie, a następnie poczuć się pełna przez kilka następnych dni i jeść mniej. Automatycznie może dokonać kalkulacji swojego bilansu energetycznego, ponieważ jej system sygnalizacji apetytu może powiedzieć: OK, mam już wystarczająco dużo energii.

Genetyka może odgrywać ogromną rolę u osoby ze skłonnością do przybierania lub utraty wagi. Naukowcy zidentyfikowali ponad 250 różnych odcinków DNA, które są związane z otyłością - wynika z badania z 2019 roku opublikowanego na łamach „PLOS Genetics”. W badaniu naukowcy porównali 1622 zdrowych osób z niskim wskaźnikiem masy ciała (BMI) z 1985 osobami z ciężką otyłością i 10433 osobami z grupy kontrolnej o normalnej, prawidłowej wadze. Odkryli, że szczupli uczestnicy mieli mniej genów związanych z otyłością. Ale według Barroso, który był współautorem badania, same geny nie determinują wagi. „Nie znaleźliśmy genów, które odpowiedzialne byłyby wyłącznie za ochronę przed otyłością, albo odwrotnie - predysponowały kogoś do otyłości” - powiedział Barroso. 

Ostatecznie odpowiedź na pytanie: „dlaczego niektórzy ludzie nigdy nie przybierają na wadze?”  jest złożona: nasza skłonność do tycia lub utrzymywania wagi nie jest z góry określona, ​​choć nie jest też całkowicie zależna od nas. „Nie ma genetycznego włącznika, który pozwalałby niektórym ludziom jeść wszystko, czego chcą, bez przybierania na wadze. Jednocześnie można uznać, że tendencja do przybierania na wadze niekoniecznie jest spowodowana wyłącznie brakiem samokontroli”, powiedziała Melanson.

 

Autor: 
Autor: Isobel Whitcomb; Tłumaczenie: Laura Antkiewicz
Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
15 + 1 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.