Francja odmawia produkcji wina

Francuskie Ministerstwo Rolnictwa i Żywności, opublikowało sierpniowy szacunek produkcji wina w tym kraju w 2019 r. Według szacunków we Francji w tym roku wyprodukowanych zostanie 43,4 miliona hektolitrów wina, czyli o 12% mniej niż w 2018 r. i 4% mniej niż średnia z ostatnich pięciu lat.

Podana liczba zbliża się do dolnej granicy poprzedniej lipcowej prognozy, zgodnie z którą we Francji w 2019 r. oczekiwano produkcji w wysokości 42,8-46,4 mln hektolitrów. Eksperci wskazują na główny powód spadku produkcji - niekorzystne warunki klimatyczne. Wcześniej informowano, że zmiany klimatu mogą zmienić smak słynnego francuskiego szampana . Jednocześnie najniższy wolumen w ostatnich latach wynoszący 36,7 mln hektolitrów w 2017 r., spowodowany mrozem, tym razem nie zagraża winiarzom.

Przyczyną spadku produkcji są przymrozki na wiosnę, intensywne upały i grad w lecie. Inaczej niż w 2017 roku, w tym roku rolę odegrało zwielokrotnienie i zróżnicowanie zjawisk meteorologicznych, które są negatywne dla winogron.

Analiza Agreste była tym bardziej skomplikowana, eksperci twierdzą, że winnice w tym kraju były narażone na nierówne czynniki naturalne. Jedynym zjawiskiem, które rozprzestrzeniło się na wszystkie winnice w tym roku, praktycznie bez wyjątku, jest upał.

Jednak ze względu na rzadkie upały w 2019 r. Możliwe było ograniczenie rozprzestrzeniania się chorób typowych dla winorośli i dojrzewanie połowów tam, gdzie miały miejsce opóźnienia

Autor: 
AG
Źródło: 

meteovesti.ru

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
2 + 13 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.