Paryż: 5 nowych barów z piwem rzemieślniczym

Z okazji światowego dnia piwa, przyjrzyjmy się pięciu browarom, które otworzyły się w Paryżu w ciagu ostatnich sześciu miesięcy.

 

Les Cuves de Fauve

Antoine i Cyprien, dawni przyjaciele, oboje z wyższym wykształceniem, spotkali się po latach, by na początku czerwca otworzyć Cuves de Fauve, minibrowar oferujący piwo rzemieślnicze. Miejsce to łączy produkcję piwa oraz konsumpcję. Wystrój utrzymany jest w surowym klimacie, a dekoracje wykonane są ze stali nierdzewnej. Dwójka przyjaciół oferuje stałą ofertę pięciu piw, produkowanych na miejscu. Inne piwa to sezonowe produkcje lub też powstałe we współpracy z innymi piwowarami. Jeśli chodzi o kuchnię, szef proponuje formułę lunchową, która zmienia się w zależności od produktów sezonowych. Wieczorem na gości czeka kuszące menu dań do podziału, co bez wątpienia zwiększa apetyt. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie.

Les Cuves de Fauve. 64, rue de Charonne (Paryż XI). Od środy do niedzieli od 11:30 do 2:00. Zamknięte od 5 do 15 sierpnia 2019 r.

 

Mikkeller

Ulokowany na skrzyżowaniu ulicy Rochechouart i Tour d'Auvergne, ten mały, niepozorny bar piwny, raczej nie robi dobrego wrażenia : cztery stoły na wąskim chodniku i blat. A jednak to właśnie stanowi o jego uroku. Duński minibrowar oferuje szeroki wybór piw z 20 beczek! Część pochodzi z innych browarów, niektóre są francuskie, niektóre zagraniczne. Zapytaj więc barmanów o pomoc, a oni doskonale ci doradzą. W ofercie również proste rzeczy do przegryzienia: pachnące kiełbaski i tortille.

Mikkeller. 32, rue de Rochechouart (Paryż IX). Codziennie od 17h do 00h, do 2h pt. i sob.

 

BBP Canal

Rzut beretem od Kanału Saint-Martin, Brussels Beer Project otworzył swoją drugą knajpę w Paryżu (drugą po Pigalle). W ofercie: kanapki na śniadanie i hamburgery na lunch... Wieczorem kuchnia serwuje frytki domowej roboty z serem cheddar. Ale przejdźmy do najważniejszego, czyli piwa. W stałej ofercie znajduje się 5 rodzajów : Delta IPA, La Grosse Bertha, Babylon, Jungle Joy oraz Wunder Lager. Większość ma delikatny, przyjemny i lekki aromat. Pośród nich największym uznaniem cieszy się La Grosse Bertha, natomiast jeśli chodzi o sezonowe specjały miłośnicy piwa z pewnością docenią Chove Chuva, o lekkim, karmelowym aromacie.

BBP Canal. 47 bis, rue Bichat (Paryż X). Codziennie od 8h do 00h i do 2h od czwartku do soboty.

 

Brewdog

A oto Szkoci! Browar z północy Wielkiej Brytanii, w końcu otworzył swoje podwoje we Francji. Od końca marca, na Marais w Paryżu, piwa od Brewdog, do tej pory dostępne jedynie w sklepach, można już kosztować prosto z kufla. Od południa, zespół oferuje mnóstwo rodzajów piw. Dla tych, którzy boją się alkoholowego odurzenia, oferowane są również deski serów i wędlin. Co więcej, kuchnia serwuje pyszną pizzą pieczoną na kamieniu...

Dobra wiadomość dla tych, którzy podczas wakacji będą na Riwierze Francuskiej. Brewdog otworzył browar również w Nicei!

 

We Are Brewers

Bar We Are Brewers, ulokowany jest w dawnej szklarni, której wystrój pozostał niezmienny, ze swoimi szklanymi i ceglastymi ścianami. Na obecną chwilę serwowane są tam tylko piwa z okolicznych mikrobrowarów, jednak głównym celem dwóch wspólników, którzy założyli ten bar, jest produkcja własnych napojów.

Jeszcze ostatnie przygotowania i w ciągu dwóch tygodni, pod kierownictwem Loïca, mistrza piwowarstwa, miejsce zacznie serwować kilkanaście piw z beczki.

Czekając na własną produkcję, nadal możesz udać się do tego baru w 11. dzielnicy, aby napić się piwa rzemieślniczego

We Are Brewers, 16, bulwar Jules Ferry (Paryż XI). oprócz Pon, od 18h do 2h (23h niedziela). Od 14.00 w.-e.

 

Autor: 
Marin Comor/Tłum. Patrycja Puszkar
Źródło: 

lefigaro.fr

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
7 + 2 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.