Jedzone niemal codziennie, a jakie niebezpieczne!

Każdego roku Environmental Working Group (EWG) publikuje listę zwaną „brudną 12”, na której znajdują się produkty zawierające największy poziom pestycydów.

W tym roku pierwsze trzy miejsca przypadły truskawkom, szpinakowi i jarmużowi. Na pozostałych miejscach znalazły się : nektarynki, jabłka, winogrona, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, pomidory, seler i ziemniaki.

Lista powstaje na podstawie testów na obecność pestycydów, przeprowadzanych przez amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa oraz Food and Drug Administration (FDA). W tym roku okazało się, że ponad 92 % tradycyjnie uprawianego jarmużu ma co najmniej 2 pozostałości pestycydów, a niektóre miały nawet 18. Jarmuż i szpinak miały 10-80% więcej pozostałości pestycydów niż inne owoce i warzywa.

Alexsis Temkin, toksykolog z Environmental Working Group (EWG) mówi, że niektóre rośliny są wyjątkowo skażone, bo rosnąc tuż przy gruncie narażone są na insekty i dlatego wymagają oprysków. Truskawki również rosną przy gruncie.

EWG przeprowadza testy, ponieważ niektóre badania wykazały ścisły związek między problemami z płodnością, rozwojem mózgu oraz rakiem a narażaniem na pestycydy.

Najnowsze testy jarmużu wykazały ślady „Dahtalu”, zaliczonego przez Agencję Ochrony Środowiska do wysoce kancerogennych. Jak przypomina Time, zabroniono go w Europie 10 lat temu.

Badania wykazały również, że produkty ekologiczne zawierają mniej pozostałości pestycydów w porównaniu z hodowanymi w sposób konwencjonalny.

EWG opublikowała również wykaz najmniej skażonych owoców i warzyw, tzw. „czystą 15”. Na liście znajdują się : awokado, słodka kukurydza, ananas, mrożony groszek, cebula, papaja, bakłażan, szparagi, kiwi, kapusta, kalafior, cukinia, brokuł, grzyby i dynia.

Autor: 
M.I.M/Tłum. Emilia Librda
Źródło: 

Newser Time

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.