Iluminacja PKiN na Światowy Dzień Owoców i Warzyw

W piątek warszawski Pałac Kultury i Nauki rozbłyśnie pięcioma kolorami. W ten sposób polska branża owocowo-warzywna — producenci i przetwórcy, zamierza uświetnić przypadający na 16 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw.

 

 

Niecodzienna iluminacja ma na celu zwrócenie uwagi na rolę, jaką pełnią w diecie owoce, warzywa oraz ich przetwory, w tym soki. Barwy świateł, które rozbłysną 16 października na elewacji PKiN, będą symbolizować charakterystyczne grupy kolorów owoców i warzyw: żółty/pomarańczowy, czerwony, zielony, fioletowy i biały. Każda z tych grup ma konkretne właściwości zdrowotne, ponieważ kolor jest ściśle powiązany z zawartością określonych składników odżywczych. Warzywa i owoce swoje wartości zawdzięczają m.in. naturalnym barwnikom oraz substancjom, takim jak flawony czy olejki eteryczne.

5 kolorów

W celu zapewnienia organizmowi różnorodnych, niezbędnych fitoskładników, warto spożywać owoce, warzywa i soki ze wszystkich 5 grup kolorystycznych. Żółta grupa, która składa się np. z dyni, marchwi, moreli czy soku marchwiowego, stanowi źródło ważnego dla wzroku beta-karotenu, który wspiera również układ odpornościowy i dodatkowo ma udział w profilaktyce niektórych nowotworów. Grupy czerwona i fioletowa bogate są w różne związki z grupy antocyjanów, które uważane są za jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Antocyjany zwalczają wolne rodniki, przyspieszające starzenie się komórek i zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwory. Dużą ich ilość zawierają m.in. wiśnie, truskawki czy borówki. Z kolei jedząc np. ogórki, szpinak lub agrest, zapewniamy naszemu organizmowi chlorofil, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a dodatkowo zawiera duże ilości kwasu foliowego. Natomiast warzywa białe, do których zaliczamy m.in. czosnek i cebulę, dzięki zawartości olejków eterycznych wspierają leczenie przeziębień.

Nie tylko od święta

Zgodnie z zaleceniami instytucji zdrowia publicznego, codziennie powinniśmy spożywać min. 400 g warzyw, owoców oraz ich przetworów, najlepiej w 5 porcjach. Jedną porcję może stanowić np. jedno jabłko, miseczka truskawek czy szklanka soku. Warto pamiętać o wspomnianych 5 kolorach i komponować posiłki różnorodne także pod względem zapewnienia organizmowi wielu niezbędnych składników.

Widowisko z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw

Iluminacja PKiN rozpocznie się 16 października o godzinie 19, a zakończy przed północą. Inicjatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. W realizację wydarzenia włączyło się też 16 partnerów — organizacji skupiających polskich producentów oraz przetwórców owoców i warzyw.

Uwagę na konieczność pogłębienia edukacji w zakresie zdrowego odżywiania zwróciła również Organizacja Narodów Zjednoczonych, która ogłosiła nadchodzący 2021 r. Rokiem Owoców i Warzyw.

Autor: 
Karolina Przewoźniak
Źródło: 

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
2 + 16 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.