Tagliatelle z mięsem ragu

Składniki:

500 g makaron tagliatelle                                           300 g mięsa mielonego

300 g passaty z pomidorów                                       150 g boczku

50 g żółtej marchwi                                                     50 g selera

50 g cebuli                                                                  pół szklanki białego wina

pół szklanki mleka                                                      rosół w kartonie

ser żółty parmiggiano reggiano                                  oliwa z oliwek

sól                                                                               pieprz

Czas przygotowania: 2h 50 minut

Poziom: średni

Dla 4 osób

Przygotowanie tagliatelle z ragu

Pokrójcie drobno boczek i usmażcie na patelni. Pokrójcie marchew, seler i cebulę oraz dodajcie na patelnię razem z trzema łyżeczkami oliwy z oliwek. Połączcie z mielonym mięsem i dobrze usmażcie. Dolejcie wino i zostawcie na parę minut, aby przeszło aromatem. Dodajcie passatę z pomidorów lub pomidory z puszki, przykryjcie i zostawcie na małym ogniu przez około dwie godziny. W trakcie dolewajcie gorący rosół. Na końcu pomieszajcie z mlekiem i doprawcie solą i pieprzem. Zagotujcie makaron tagliatelle w gorącej osolonej wodzie, odcedźcie i dodajcie na patelnię z ragu. Podawajcie ze świeżym parmiggiano. 

Autor: 
Tłumaczenie: Joanna Sarbak

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
19 + 0 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.