Spaghetti, małże i pomidorki koktajlowe

Składniki:

1 kg małży                                                             350 g spaghetti

200 g pomidorków koktajlowych                            1 ząbek czosnku

pietruszka                                                               bazylia

białe wytrawne wino                                               oliwa z oliwek

sól

Czas przygotowania: 50 min

Poziom: łatwe

Dla 4 osób

Do tego przepisu umyjcie pomidorki koktajlowe i pokrójcie na 4 kawałki. Oczyśćcie małże. Rozgrzejcie garnek z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i ząbkiem czosnku ze skórką przez parę minut, który później usuńcie. Dodajcie cały pęczek pietruszki, pomidorki koktajlowe i smażcie przez około 3 minuty. Dodajcie małże, dolejcie pół szklanki białego wina, przykryjcie garnek i gotujcie przez około 5 minut aż do momentu, kiedy się otworzą. Na końcu usuńcie nogi od pietruszki i pozostawcie przygotowany sos. Łuskajcie małże i pokrójcie bazylię oraz pietruszkę, tak aby otrzymać jedną łyżkę posiekanej zieleni. Zagotujcie spaghetti w gorącej solonej wodzie przez połowę czasu, który znajduje się na opakowaniu. Odcedźcie, dodajcie sos poprzednio przygotowany i małże oraz pozostawcie 2-3 minuty przed wyłączeniem piekarnika. Nałóżcie na talerze razem z posiekanymi uprzednio bazylią i pietruszką i.... serwujcie.

Autor: 
Tłumaczenie: Joanna Sarbak

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
1 + 0 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.