Jak odświeżyć stary chleb – trzy praktyczne metody, które was zachwycą

Dobrze jest wiedzieć, że wysuszony bochenek chleba nie jest stracony, tym bardziej, że przed nami więcej dni świątecznych, ponieważ wtedy często kupujemy za dużo wszystkiego, także chleba

W miesiącach, w których pożądana jest jak najmniejsza ilość spotkań, wielu z nas najprawdopodobniej nie idzie codziennie po zakupy; wykonują większe zakupy i mają spokój przez kilka dni. Niestety, może się przy tym zdarzyć, że źle ocenią potrzeby pewnych produktów i mogą, powiedzmy, zostać bez chleba lub pozostać z nadwyżką (suchego) pieczywa.

Dobrze jest wiedzieć, że wysuszony bochenek chleba nie jest stracony, tym bardziej, że przed nami więcej dni świątecznych, ponieważ wtedy często kupujemy za dużo wszystkiego, także chleba. Dzięki tym prostym czynnościom możemy przywrócić świeżość chleba.

Choć najpierw należy coś wyjaśnić – chleba, który dopadła pleśń nie da się uratować. I nie próbujcie go jeść, bo jest niebezpieczny dla zdrowia. Jedyne, co możecie zrobić to wyrzucić go do śmieci. Ale jeśli chleb tylko się wysuszył, nie trzeba go wyrzucać.

Przywróćcie mu wilgoć

Prawdą jest, że trudno jest utrzymać chleb w świeżości, ponieważ od momentu kiedy zostaje upieczony zaczyna tracić wilgoć w procesie zwanym retrogradacją skrobi. W pierwotnym procesie pieczenia skrobia zaczyna żelatynizować w temperaturze powyżej 65°C i wchłania wilgoć. Po wchłonięciu skrobia pęcznieje i tworzy świeżą, gąbczastą, jędrną teksturę charakterystyczną dla chleba. Z czasem skrobia traci wilgoć. Choć wraz ponownym podgrzaniem zżelatynizuje się i powróci miękkość, którą wiążemy ze świeżością chleba.

Polecamy trzy metody odświeżania chleba, który utracił wilgoć. Do wszystkich z nich oprócz wysuszonego chleba, będziecie potrzebować:

- kuchenne ręczniki papierowe

- folię aluminiową

- dwie łodygi selera

- trochę wody

- piekarnik

- kuchenkę mikrofalową

Jeśli chleb wysuszył się na tyle, że nie ma sensu go odświeżać, wykorzystajcie go jako bułkę tartą, do grzanek do zupy lub jako pokarm dla ptaków.

W mikrofalówce

Podgrzanie w mikrofalówce jest najszybszą metodą odświeżania chleba i daje najbardziej długotrwałe efekty.

  • Zwilżcie ręcznik papierowy wodą, na tyle długi, aby można owinąć cały bochenek chleba lub taką ilość, jaką zamierzasz zjeść. Następnie ściśnijcie papier najmocniej jak potraficie.
  • Następnie dobrze owińcie chleb w wilgotny ręcznik papierowy.
  • Wstawcie do mikrofalówki i podgrzejcie dziesięć sekund.
  • Wyciągnijcie, odwińcie i podajcie.

W piekarniku

Odświeżanie w piekarniku trwa trochę dłużej, ale będzie równie skuteczne.

  • Rozgrzejcie piekarnik na 150-180°C.
  • Cały bochenek lub część chleba, którą zamierzacie zjeść owińcie kawałkiem folii aluminiowej.
  • Podgrzewajcie chleb w piekarniku od 5-20 minut. Jeśli podgrzewacie mniejszą ilość chleba wystarczy 5 minut, jeśli chcecie podgrzać cały bochenek potrzebne będzie około 20 minut.
  • Wyjmijcie chleb z piekarnika i pozostawcie go do wychłodzenia zawinięty w folii. Jeśli natychmiast ją rozwiniecie, wilgoć, którą przywróciliście, od razu ucieknie przez parę.
  • Podajcie jak tylko ochłodzi się na tyle, że będziecie go mogli dotknąć.
  • Jeśli chleb jest naprawdę suchy, możecie przed owinięciem go w folię, zwilżyć małą ilością wody, którą palcami wtłoczycie na całej jego długości, by wspomóc proces wilgotnienia. Uważajcie, by nie przesadzić, bo możecie otrzymać papkę. Zacznijcie z małą ilością, jeśli zajdzie potrzeba możecie dodać więcej.

Przy pomocy selera

Odświeżanie przy pomocy selera jest najodpowiedniejsze w przypadku chleba kupnego, już pokrojonego i zawijanego w woreczki. Ta metoda wymaga zaplanowania, ponieważ chleb należy pozostawić by zrobił swoje przez noc.

  • Włóżcie jedną lub dwie łodygi selera do woreczka wraz z kromkami chleba i szczelnie zamknijcie woreczek.
  • Woreczek z chlebem i selerem włóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Rankiem wyjmijcie seler – powinien być właściwie suchy, ponieważ większość jego wilgoci przeszła na chleb.
Autor: 
Tłum. Jolanta Gola

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
1 + 8 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.