Przestań pić kawę, jeśli masz trudności ze schudnięciem

 • Naukowcy ostrzegają- jedzenie zaraz po wypiciu kawy może zmienić naszą percepcję posiłku

Zdolność kofeiny do zwiększania wrażliwości smakowej może zmniejszyć postrzeganie cukru

Ludzie zgłaszają ten sam stopień wrażliwości smakowej nawet, jeśli piją kawę bezkofeinową

Być może dzieje się tak dlatego, że kojarzą zapach i smak kawy z pobudzeniem

Naukowcy z Cornell University przebadali 107 wolontariuszy

 

Jak sugerują najnowsze badania ludzie, którzy starają się schudnąć, mogą skorzystać na odstawieniu kawy.

 

Kofeina może wzmagać ochotę na słodycze

Naukowcy uważają, że kofeina zwiększa wrażliwość smakową natomiast, zmniejsza postrzeganie słodyczy, co może prowadzić do wzmożenia chęci na tego rodzaju smak. Główny autor badania, profesor Robin Dando z Cornell University, powiedział : 'Kiedy pijesz kawę z kofeiną, zmieni ona twoje postrzeganie smaku, bez względu na to, jak długo to potrwa’.’Dlatego, jeśli spożyjesz posiłek zaraz po wypiciu kawy z kofeiną lub innych napojów kofeinowych, prawdopodobnie odbierzesz jedzenie inaczej.' Ludzie, którzy starają się schudnąć, skorzystają na odstawieniu kawy.Badacze uważają, że zmniejszona zdolność do uzmysławiania słodyczy może powodować zwiększenie masy ciała. Osoby z ograniczoną zdolnością do wyczuwania słodkiego smaku mają nieznacznie większą chęć na tego rodzaju produkty. Na każdy 20% spadek zdolności do wyczuwania cukru przypada dodatkowa łyżeczka czegoś słodkiego dodana do jedzenia. Profesor Robin Dando powiedział: '[badania] sugerują, że nadwaga może powodować zmniejszenie uzmysławianej intensywności smaku’. ’Tak więc, u osób z nadwagą lub otyłych zmniejsza się wyczucie smaku, a nasze badanie pokazuje, że mogą oni zacząć szukać bardziej intensywnych bodźców w celu osiągnięcia satysfakcjonującego poziomu nagrody’.

 

Jak przeprowadzono badanie

Naukowcy przebadali 107 osób.Ochotnicy zostali losowo podzieleni na dwie grupy. Pierwsi otrzymali kawę bez kofeiny, ale z 200 mg kofeinowym dodatkiem zwiększającym moc. Pozostali uczestnicy badania dostali kawę bez kofeiny, ale z dodatkiem substancji zwiększającej gorycz. Substancja ta nie wpływała na percepcję słodyczy kawy, jej kwaśnego, czy słonego smaku. Do obu napojów dodano cukier.  Następnie, uczestnicy badania przeszli test percepcji. Zdaniem wszystkich badanych : ’Kawa zmienia postrzeganie smaku'. Rezultaty prac pokazały, że ludzie uważają napoje kofeinowe za mniej słodkie. Naukowcy wierzą, że zdolność kofeiny do wyciszania kubków smakowych zmniejsza postrzeganie słodkiego smaku, co może prowadzić do zwiększenia ochoty na tego rodzaju odczucia smakowe. Profesor Dando ostrzega : 'Kiedy pijesz kawę z kofeiną, zmieni się twoje postrzeganie smaku, bez względu na to, jak długo ten efekt potrwa. Więc, jeśli jesz posiłek zaraz po wypiciu kawy z kofeiną lub innych napojów kofeinowych, prawdopodobnie postrzeżesz jedzenie inaczej'. Kolejne wyniki pokazały, że uczestnicy zgłaszali ten sam stopień wrażliwości smakowej, niezależnie od tego, czy mieli napój kofeinowy, czy nie, co zdaniem naukowców wskazuje na efekt placebo. Zdaniem profesora Dando, ’Picie kawy - z wyraźnym aromatem i nutą - zwykle zwiększa wrażliwość smakową. Dlatego uczestnicy badania zgłaszali podniesienie wrażliwości smakowej nawet, jeśli nie dostali kofeiny’. ’Istotny jest sam fakt picia kawy. Myślenie, że zrobiłeś coś, co sprawi, że poczujesz się bardziej ożywiony’. Uzyskane wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of Food Science

Autor: 
Alexandra Thompson/Tłum. Emilia Liberda
Źródło: 

Mailonline

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
1 + 1 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.