Czy produkty typu „light” tuczą?

Spożywanie przetworzonej żywności z niską zawartością tłuszczu od dawna budzi wiele zastrzeżeń, gdyż najczęściej zawiera ona duże ilości cukru lub słodzika. Kaloria kalorii nierówna - zdaniem ekspertów spożywanie tłuszczy i białek pomaga w osiągnięciu uczucia sytości szybciej i utrzymuje się ono na dłużej. Dzięki temu tłuszcze i białka mają znaczną przewagę nad węglowodanami rafinowanymi.

 

 

Niskotłuszczowa pułapka

Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazują, że produkty, na których opakowaniu widnieje informacja, iż mają niską zawartość tłuszczu są znacznie chętniej spożywane przez konsumentów. Okazało się, że uczestnicy badań aż do 28% częściej decydowali się na czekoladę z niską zawartością tłuszczu, ale za to przepełnioną cukrem. Te same badania wykazały, że konsumenci nie przywiązują uwagi do ilości kalorii w żywności oznakowanej jako „niskotłuszczowa” czy „light”.

Spożywaniu produktów przepełnionych cukrem, tłuszczem i z mnóstwem kalorii może towarzyszyć uczucie winy i niezadowolenia z siebie. Wiele osób zna to uczucie. Natomiast badania udowodniły, że konsumenci - szczególnie osoby, które już cierpią na otyłość - nie mają poczucia winy jedząc duże ilości żywności oznakowanej, jako niskotłuszczowa czy „light”. Ponadto okazało się, że konsumenci wybierający przekąski lub dania typu „light” bardzo często decydują się na większe porcje i nie zwracają uwagi na to, czy jest to zdrowa czy niezdrowa żywność.

Żywność, w której zawartość tłuszczy została zmniejszona i zastąpiona cukrem niestety może charakteryzować się wysoką zawartością kalorii. Przyjrzyjmy się na przykład bezom - nie zawierają żadnych tłuszczy, ale mają bardzo wysoką zawartość cukru. Dieta zawierająca dobre tłuszcze, jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem i jest zdrowsza niż dieta skomponowana z produktów o niskiej zawartości tłuszczu, ale wysokiej zawartości cukru.

 

Co ze słodzikiem?

Sztuczne substancje słodzące (słodzik), we współczesnej diecie zagościły już na dobre, czy to w dietetycznej coli, herbacie z sacharyną, czy jako deser bez zawartości cukru.

Czy jedzenie, które miało pomóc w zgubieniu na wadze tak naprawdę działa w odwrotny sposób? Eksperci sugerują, że apetyt rośnie w miarę jedzenie, czyli konsumując żywność i napoje zawierające cukier (naturalny, czy też sztuczne substancje słodzące), apetyt stopniowo rośnie. Dzieje się tak, ponieważ cukier aktywuje znajdujący się w mózgu ośrodek przyjemności, powodując potrzebę jedzenia więcej cukru. W pierwszej fazie trawienia, żywność bogata w cukier naturalny również wywołuje silną reakcję metaboliczną, natomiast badania wykazały, że różni się ona znacznie od neurofizjologicznej reakcji wywołanej sztucznymi substancjami słodzącymi.

Ponad to, niektóre sztuczne substancje słodzące wpływają na proces wydzielania insuliny, wprowadzając organizm w tryb gromadzenia tłuszczu, co prowadzi do przybierania na wadze.

 

Podjadać, czy nie podjadać?

Przekąski dostępne w sklepach często mogą wprowadzać konsumentów w błąd. Zdarza się, że te nisko tłuszczowe wcale nie są zdrowe.

  • Wafle ryżowe - mogą wydawać się zdrowszą alternatywą dla chipsów, ale niektóre zawierają wysoką ilość soli.
  • Rodzynki w polewie jogurtowej - naturalnie słodkie, ale jedna porcja (25g) może zawierać aż 5g tłuszczy, natomiast rodzynki bez polewy zawierają śladowe ilości tłuszczy.
  • Jogurt „light” - pomimo niskiej zawartości tłuszczy i niewielu kalorii, może zawierać nawet do 10g więcej cukru niż jogurt naturalny.

 

Klucz do zdrowej diety

Skupianie się za bardzo na ograniczeniu spożycia cukru, soli, tłuszczy i kalorii, niestety może mieć zgubny wpływ na założenia zdrowej diety. Co zrobić, żeby uniknąć pułapki „zdrowego” jedzenia?

  • Zrób to sam! Gotowanie i przyrządzanie własnych posiłków i przekąsek pomaga kontrolować ilość spożywanej soli, cukru i tłuszczy.
  • Nie wykluczaj produktów makro składnikowych! Niektóre zdrowe przekąski mogą być bogate np. w tłuszcze, ale nadal być zdrowe. Garść np. migdałów zawiera około 7g tłuszczu, ale są bogate w potrzebne organizmowi białko i błonnik.
  • Unikaj pustych kalorii! Żywność można podzielić na taką, która posiada wartości odżywcze oraz na taką, która zawiera mnóstwo kalorii, natomiast wartość odżywcza jest wręcz śladowa. Do takiej grupy zaliczamy słodkie napoje i słodycze.
Autor: 
Natalia Walkowiak - Gupta
Źródło: 

BBC

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
6 + 3 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.