Śliwki i ich wpływ na nasze ciało

Śliwki są bogate w minerały i są doskonałym źródłem potasu. Są również bogate w przeciwutleniacze, chroniące organizm przed szkodliwymi dla komórek wolnymi rodnikami. Śliwki mają również niską kaloryczność i dlatego nie zwiększają poziomu cukru we krwi. Oto lista korzyści zdrowotnych tego owocu.

 

1. Poprawia zdrowie twojego serca

Bogata w przeciwutleniacze śliwka poprawia i utrzymuje zdrowie twojego serca. Przeciwutleniacze walczą z wolnymi rodnikami, zapobiegając chorobom serca i narażeniu udarem. Przeciwutleniacze zapobiegają utlenianiu cholesterolu i pomagają w utrzymaniu zdrowia serca.

 

2. Łagodzi zaparcia

Śliwki zawierają izatynę i sorbitol, które pomagają łagodzić zaparcia i poprawiają trawienie. Utrzymuje również jelito w zdrowiu. Zarówno świeże jak i suszone śliwki pomogą przy zaparciach i innych problemach trawiennych.

 

3. Chroni przed rakiem

Kolor skóry śliwki wynika z pigmentu antocyjanów, który zwalcza również wolne rodniki. Śliwka chroni również przed rakiem piersi, jamy ustnej i rakiem jamy ustnej.

 

4. Poprawia krążenie krwi

Śliwki poprawiają zdolność organizmu do wchłaniania żelaza. Owoc zawiera także żelazo, które jest niezbędne do produkcji komórek krwi. Jedzenie śliwek poprawi krążenie krwi.

 

5. Obniża poziom cholesterolu

Owoc zawiera rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i hamować produkcję cholesterolu w wątrobie. Rozpuszczalne włókno pochłania żółć, która jest wytwarzana przy użyciu cholesterolu. Tak więc, gdy żółć jest wchłaniana przez rozpuszczalne włókno w owocach, wątroba wykorzystuje cholesterol zgromadzony w organizmie, obniżając w ten sposób poziom cholesterolu.

 

6. Dobry dla twojej skóry

Spożywanie śliwki ujędrnia skórę i oczyszcza jej teksturę. Owoc redukuje zmarszczki i odmładza skórę. Pij sok ze śliwek dla młodszej skóry.

 

7. Dobry dla twoich kości

Według kilku badań spożywanie śliwek poprawia zdrowie kości. Śliwki zawierają bor, który jest ważny dla zachowania gęstości kości i utrzymania zdrowia kości. Owoc jest również bogaty w flawonoidy i związki fenolowe, które odwracają utratę kości.

 

8. Zmniejsza widoczność blizn

Śliwki zwiększają krążenie krwi do blizny, pomagając w rozwoju nowej skóry i zmniejszając widoczność blizny. Pomaga skórze goić się szybciej i zastępuje uszkodzoną skórę nową skórką. Spożywanie śliwek poprawia również teksturę i elastyczność skóry. Zmniejsza również wygląd ciemnych plam, piegów i leczy inne stany skórne.

 

9. Leczy wypadanie włosów i wspomaga ich wzrost

Śliwki zatrzymują wypadanie włosów, odwracając zmęczenie nadnerczy. Wspomagają także wzrost włosów, ponieważ mają wysoką zawartość żelaza i poprawiają krążenie krwi. Jedz śliwki, jeśli chcesz mieć grubsze i mocniejsze włosy.

 

10. Poprawia odporność

Jedzenie śliwek powstrzyma przeziębienie i grypę, poprawiając twoją odporność. Owoc wzmacnia odporność i wspomaga rozwój zdrowych tkanek.

Autor: 
Aleksandra Gadocha
Źródło: 

poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
6 + 11 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.