
Składniki:
500 g makaron tagliatelle 300 g mięsa mielonego
300 g passaty z pomidorów 150 g boczku
50 g żółtej marchwi 50 g selera
50 g cebuli pół szklanki białego wina
pół szklanki mleka rosół w kartonie
ser żółty parmiggiano reggiano oliwa z oliwek
sól pieprz
Czas przygotowania: 2h 50 minut
Poziom: średni
Dla 4 osób
Przygotowanie tagliatelle z ragu
Pokrójcie drobno boczek i usmażcie na patelni. Pokrójcie marchew, seler i cebulę oraz dodajcie na patelnię razem z trzema łyżeczkami oliwy z oliwek. Połączcie z mielonym mięsem i dobrze usmażcie. Dolejcie wino i zostawcie na parę minut, aby przeszło aromatem. Dodajcie passatę z pomidorów lub pomidory z puszki, przykryjcie i zostawcie na małym ogniu przez około dwie godziny. W trakcie dolewajcie gorący rosół. Na końcu pomieszajcie z mlekiem i doprawcie solą i pieprzem. Zagotujcie makaron tagliatelle w gorącej osolonej wodzie, odcedźcie i dodajcie na patelnię z ragu. Podawajcie ze świeżym parmiggiano.
Dodaj komentarz