
Składniki:
1 kg małży 350 g spaghetti
200 g pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku
pietruszka bazylia
białe wytrawne wino oliwa z oliwek
sól
Czas przygotowania: 50 min
Poziom: łatwe
Dla 4 osób
Do tego przepisu umyjcie pomidorki koktajlowe i pokrójcie na 4 kawałki. Oczyśćcie małże. Rozgrzejcie garnek z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i ząbkiem czosnku ze skórką przez parę minut, który później usuńcie. Dodajcie cały pęczek pietruszki, pomidorki koktajlowe i smażcie przez około 3 minuty. Dodajcie małże, dolejcie pół szklanki białego wina, przykryjcie garnek i gotujcie przez około 5 minut aż do momentu, kiedy się otworzą. Na końcu usuńcie nogi od pietruszki i pozostawcie przygotowany sos. Łuskajcie małże i pokrójcie bazylię oraz pietruszkę, tak aby otrzymać jedną łyżkę posiekanej zieleni. Zagotujcie spaghetti w gorącej solonej wodzie przez połowę czasu, który znajduje się na opakowaniu. Odcedźcie, dodajcie sos poprzednio przygotowany i małże oraz pozostawcie 2-3 minuty przed wyłączeniem piekarnika. Nałóżcie na talerze razem z posiekanymi uprzednio bazylią i pietruszką i.... serwujcie.
Dodaj komentarz