Pizza, oto reguły wyboru tej dobrej

Afrykański upały czy polarne chłody, pizza wciąż pozostaje w rankingu smaku. Zawsze w czołówce, w każdej temperaturze. Wielka fala przygotowywanych domowo potraw w okresie izolacji pozostawiła po sobie spuściznę. Gwałtowny wzrost spożycia drożdży ustąpił, ale uznanie dla autentycznego smaku pozostało.

Jakie więc walory, oprócz smaku, należy sprawdzić przed ugryzieniem Margherity?

Zasady, które pozwalają zrozumieć, czy pizza jest dobra i dobrze wypieczona, są precyzyjne i mają wiele wspólnego z drożdżami, które są podstawowym składnikiem tej klasyki włoskiej kuchni. Witryna welovelievito.it szczegółowo wyjaśnia reguły w praktyce, aby nie popełnić błędu przy wyborze.

Pierwszym znakiem potwierdzającym jakość pizzy jest kształt i ogólny dobry wygląd. Może się to wydawać oczywiste, ale to również wskazanie fundamentalne. W szczególności zdolny rzemieślnik przygotuje danie okrągłe. Dobra pizza musi być zwarta i idealnie wypieczona. Jeśli w środku wydaje się wilgotna, oznacza to, że jest źle zrobiona. Zatem mówimy „nie” wyrobom, które po przecięciu okazują się gumowate lub ciężkie. To nie metafora, że pizza „musi rozpływać się w ustach”, czyli być łatwa do spożycia.

Innym widocznym wskaźnikiem jakości są „bąbelki” lub pęcherzyki, które wyraźnie pokazują, czy ciasto wyrosło zgodnie z przyjętą praktyką.  To krok niezbędny, by końcowy rezultat był na dobrym poziomie. Ostrzeżenie: pęcherzyki muszą być okrągłe, ale nie mogą występować w nadmiernych ilościach. Odpowiednie wyrośnięcie ciasta jest ważne, ponieważ dobrze przygotowane sprawia, że ​​pizza jest bardziej strawna i lekka. Drożdże całkowicie kończą swoje działanie, gdy temperatura przekroczy 50 stopni, więc gdy zaczyna się pieczenie, które odbywa się w znacznie wyższych temperaturach, fermentacja również się zatrzymuje. Kiedy pizza dotrze do żołądka, drożdże są już całkowicie zdezaktywowane, podobnie jak dwutlenek węgla. Z tego powodu, zdaniem specjalistów, błędne jest stwierdzenie, że „pizza zapycha z winy drożdży”.

Jeśli zakwaszanie jest przeprowadzane według zasad może poprawić niektóre właściwości odżywcze potrawy: w badaniu eksperymentalnym na cukrzykach, przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu w Kampanii i „Federico II” w Neapolu, okazało się, że odpowiedź glikemiczna jest niższa, gdy pizza jest prawidłowo wyrośnięta na drożdżach.

Autor: 
Autor: Carla Massi / tłum. Magda Stankiewicz

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
2 + 2 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.