Co można przygotować z aromatycznych ziół?

Aromat ziół, te delikatne smaki, najpierw przyniosły korzyść lekarzom i terapeutom, a później pojawiły się w naszej kuchni. Dodawane w małych kawałkach, ale to one najczęściej nadają smaku naszym daniom.

Zalety ziół aromatycznych

Bez względu na to, jak dokładnie będziemy szukać, nie znajdziemy haczyka, który skłoniłby nas do obejścia się bez tych pachnących zielonych pędów. Wszystkie mają ten ładny szmaragdowy odcień, różnorodność ich bukietów daje nam prawie niewyczerpaną gamę smaków. To już wystarczająco dużo, aby każdy początkujący kucharz stał się alchemikiem smaku. Ale uwaga, nie łączą się z ciepłymi daniami. Co więcej, po prostu więdną.

Większość z nich traci również moc (aromatyczną) po ugotowaniu, z godnym uwagi wyjątkiem estragonu, który puszcza swój pełny smak w cieple. Niezależnie od tego, czy jest to kolendra, mięta czy szczypiorek, głównym kryterium wyboru pozostaje pozorna świeżość. Łodygi muszą pozostać proste jak „i”, a liście dobrze zwisające bez śladów więdnięcia czy miękkości na brzegach.

Gdzie znaleźć zioła?

Kup je w ostatniej chwili. Najlepiej byłoby znaleźć sprzedawców na rynku, którzy są jednocześnie ich producentami. W przeciwnym razie lepiej zdecydować się na zioła doniczkowe w supermarketach (znajdziemy bazylię, trybulę, szczypiorek), niż te sprzedawane w celofanie, które często przylatują do nas samolotem z Maghrebu czy Bliskiego Wschodu. Jeśli to możliwe, posadź je w ogrodzie lub na balkonie, aby zawsze mieć je pod ręką. W przeciwnym razie, by przechować je przez kilka dni (trzy, nie więcej), układa się je w bukiety umieszczane w wysokiej szklance z wodą na dnie. W średniowieczu moda na przyprawy (i wątpliwa świeżość potraw) zachęcała kucharzy do nasycania potraw mocnymi aromatami, niszcząc tym samym równowagę smakową potraw. Uważaj, aby nie podążać ich śladami, używając jakichkolwiek ziół w jakimkolwiek sosie.

Zalety poszczególnych ziół aromatycznych

Szałwia jest znana ze swoich właściwości trawiennych. Być może dlatego we Włoszech jej liście regularnie prześlizgują się w nieco orzeźwiających potrawach, takich jak gnocchi. Należy ją gotować, aby usunąć jej gorycz.

Pietruszka płaska hiperwitaminowana (prowitamina A, witaminy E, B9, C) jest również bogata w żelazo. Zmieszana z surową marchewką lub selerem daje wspaniały sok detoksykacyjny. Można nią posypać nasze letnie warzywa, ryby, owoce morza, a nawet sałatki owocowe.

Kolendra: Ach, to mały azjatycki zapach! Chętnie dodamy do wszystkich potraw tej "chińskiej pietruszki". Marchew, ryż, zupy, grillowana ryba, surowe warzywa, sery, wszystko do tego pasuje, ale w azjatyckich bulionach i tajskich zupach pozostaje suwerenem. Można użyć jej łodyg jak szczypiorku.

Szczypiorek: to kuzyn czosnku, bogaty w witaminę C, zachował smak, ale jest lekki. Z tego powodu kroi się go nożyczkami na świeże sery, surowe warzywa, jajka, marynowane ryby.

Bazylia: czerwona, tajska, drobnolistna, cytrynowa… Jest tak wiele odmian, że każda ma swoje własne zastosowanie. Ale nawet „pospolita” ma swoje cudowne zastosowanie do aromatów anyżu, goździków i imbiru. To lecznicze panaceum, ale traci właściwości, gdy jest siekane w ostatniej chwili na makaron, ryby, sałatki czy truskawki.

Mięta: Jej mocny zapach oraz właściwości tonizujące, trawienne i przeciwbólowe sprawiły, że jest to nasze ulubione zioło. Odświeżającą do ciepłych dań (sajgonki, pieczeń, omlet), lubimy ją także siekać i mieszać z wiosennymi warzywami, kaszą manną, melonem, brzoskwinią, świeżymi serami ...

Tymianek: członek słynnego bukietu garni, ten doskonały środek antyseptyczny jest bardzo odporny na gotowanie. Stosowany jest w sosach, naparach, marynatach oraz obranych mięsach, rybach i mieszankach warzywnych.

Estragon: Kilka liści estragonu z nutami anyżu wystarczy, aby zrównoważyć kwaśne potrawy i sosy sałatkowe. Jego moc podwaja się podczas gotowania. Do stosowania bez ograniczeń w gorących daniach. Chyba że wolisz go w formie naparu do walki z bezsennością i czkawką.

Autor: 
Redakcja Elle; Tłumaczenie: Barbara Orchowska

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
2 + 10 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.