Proste wskazówki, żeby bukiet tulipanów długo wyglądał pięknie

Tulipany są dostępne w szerokiej gamie kolorów, wysokości i kształtów kwiatów. Co roku, wiosną, są jednymi z pierwszych kwiatów do dekoracji nie tylko ogrodu, ale także mieszkania. Aby utrzymać świeżo cięte tulipany na dłużej, eksperci dają osiem pomocnych wskazówek.

1. Tulipany należy przyciąć od razu po zakupie

„Przytnij tulipany prostym cięciem przy pomocy ostrego noża zaraz po zakupie”, radzi ekspertka od kwiatów Michaela Brendel z tradycyjnego hamburskiego przedsiębiorstwa florystycznego BlumenGraaf. Pozwala to tulipanom wchłonąć dużo wody, ponieważ komórki wsysają ją podobnie jak gąbka, a dzięki temu łodyga nie będzie drewnieć. Tulipany nie powinny być przycinanie przy pomocy nożyczek, ponieważ przy tym łodygi są miażdżone. Jeśli to możliwe, nie dotykaj przyciętej powierzchni. Według Biura Informacji Konsumenckiej z Bonn spowolnia to naturalny wzrostu bakterii.

Jeśli przycinasz tulipany z własnego ogrodu, najlepiej zrobić to rano. W tym czasie woda z kranu jest najlepszej jakości. Przy starannej pielęgnacji bukiet tulipanów można zachować  świeżość na długi okres. Mogą stać w wazonie przez okres do dziesięciu dni.

2. Zakupione tulipany należy stawiać w zimnych miejscach

Tulipany mogą stać bez wody kilka godzin, a nawet cały dzień. Jednak, aby cieszyć się nimi tak długo, jak to możliwe, zaleca się umieścić je w wodzie natychmiast po zakupie. Najlepiej jest umieścić bukiet tulipanów w chłodnym i ciemnym miejscu, aby mogły szybko odzyskać swoje siły.

3. Tulipany najlepiej trzymać w okrągłych, ale także wysokich i wąskich wazonach

Wybór wazonu jest całkowicie osobistą kwestią gustu. Bukiet tulipanów nie wymaga specjalnego wazonu. „Jednak większość odmian tulipanów wygląda piękniej w okrągłym wazonie, ponieważ łodygi mają więcej miejsca, aby się rozłożyć”, powiedzieli eksperci z Bloomy Days.

Przezroczyste wazony także świetnie pasują do tulipanów. Można w nich łatwo kontrolować optymalny poziom wody. Zaś francuskie tulipany wyglądają najlepiej w wysokich, wąskich wazonach.

4. Nie należy umieszczać tulipanów zbyt głęboko w wodzie

Liście, które stykają się z wodą, powinny zostać usunięte z łodyg. Ponadto tulipany nie powinny być zbyt głębokie w wodzie. Wystarczy napełnić wodą jedną trzecią wazonu lub umieścić tulipany w wodzie na głębokość 10 cm. Zaleca się wymieniać wodę co dwa dni. W ten sposób mikroorganizmy w wodzie nie rozprzestrzeniają się tak szybko, a bukiet tulipanów pozostaje świeży na dłużej.

5. Należy wybrać odpowiednią lokalizację

Z tulipanami jest tak, im zimniej, tym na dłużej pozostają piękne. Dlatego najlepiej unikać miejsc z bezpośrednim nasłonecznieniem. Tulipany powinny być również chronione przed przewiewem. W nocy bukiet tulipanów może stać w chłodnym, ale wolnym od mrozu miejscu.

Kolejna wskazówka ekspertów z Bloomy Days: „Tulipany nie powinny stać obok owoców i pomidorów. Te wydzielają gaz etylenowy, co prowadzi do szybszego kwitnienia.”

6. Nie należy łączyć tulipanów z hiacyntami i żonkilami!

Inne kwiaty w pokoju nie mają wpływu na świeżość tulipanów. Jednak sytuacja jest inna w przypadku kwiatów ciętych. „Nawet jeśli pokusa jest wielka, unikaj umieszczania tulipanów w wazonie z innymi wiosennymi kwiatami!” ostrzega Uwe Kunert, kierownik zakładu doświadczalnego w Leibniz. Na przykład, gdy tulipany są mieszane z żonkilami, wchłaniają mniej wody. Powodem tego jest to, że żonkile, wytwarzają kleisty sok, który zalepia naczynia włosowate przyciętego kwiata, a tym samym przerywa dopływ wody.

7. Wzrost tulipanów można zatrzymać przy pomocy sztuczki z igłą

Tulipany nadal rosną po ścięciu. W niektórych przypadkach wystrzeliwują w bardzo krótkim czasie. Jeśli chcesz tego uniknąć, możesz łatwo temu zaradzić, przebijając łodygę igłą bezpośrednio pod głową kwiatu. Tulipany nie będą dalej po tym rosnąć. Podczas gdy ekspertka od kwiatów Michaela Brendel poleca to rozwiązanie, eksperci Bloomy Days są wobec niej krytyczni: „Sztuczka z igłą może działać, ale odradzamy ją, ponieważ istnieje ryzyko przeniknięcia bakterii, przez co kwiaty przedwcześnie mogą opaść.”

8. Ponowne wznoszenie zwiędłych kwiatów tulipanów

Sztuczka z papierem gazetowym

Szczególnie irytująca sytuacja: Czasami świeżo zakupionym tulipanom opadają główki już po krótkim czasie. Powód: brak wody. W tym przypadku eksperci polecają sztuczkę z papierem gazetowym: Przytnij łodygi tulipanów zaraz po zakupie i owiń szczelnie bukiet papierem gazetowym. Następnie zostaw owinięty bukiet w wodzie na godzinę. Papier gazetowy pomaga ustabilizować rozchodzące się łodygi kwiatów, aż tulipany znowu się podniosą.

Lodówkowa porada

Tulipany pochyliły się, ponieważ nie mogą utrzymać się w wazonie? Owiń kwiaty wilgotną szmatką i umieść w lodówce na 24 godziny. Następnie ponownie umieść tulipany w wazonie.

Ciekawostka: Pochodzący z Bliskiego Wschodu tulipan przybył do Europy w XVI wieku. W Holandii był kiedyś symbolem zakochania wśród wysokiego społeczeństwa i bardzo poszukiwanym dobrem. Płatki tulipanów są jadalne. Ich smak jest lekko słodki, są idealne do deserów i sałatek. Pozostałe części tulipana są nie jadalne, a cebulki tulipanów są nawet trujące.

Autor: 
myHomebook Tłumaczenie Grzegorz Januszewski

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisz kod z obrazka.
5 + 8 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.